Loodgieters hebben het minst last van de crisis

donderdag, 21 juni 2012 - Geplaatst door: Werkspot.nl - Categorie: Opdrachtgevers

Voordat je als opdrachtgever een klus op onze site plaatst, is het gewenst om alvast een indicatie te hebben van de kosten van de desbetreffende opdracht. Eén van de manieren om een indicatie van de kosten op voorhand te berekenen is het uurtarief van de vakman. Om jullie meer inzicht te verschaffen in het uurtarief hebben we onlangs een onderzoek uitgevoerd naar uurtarieven op onze site. Het blijkt dat een loodgieter gemiddeld 38 euro per uur rekent terwijl een stukadoor in dezelfde regio gemiddeld 28 euro per uur rekent. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat een klusopdracht in Zeeland het duurst is, terwijl men in Zuid-Holland het goedkoopst uit is. Lees het volledige uurtarieven onderzoek op www.werkspot.nl/uurtarieven.

Opdrachtgevers kiezen niet altijd op basis van prijs
Sander Ouwerkerk, CEO van Werkspot.nl: “Uurtarieven zeggen in feite niet zo heel veel. Uurtarieven in combinatie met kwaliteit zeggen echter des te meer. Wij zien dat de opdrachtgever niet alleen op prijs kiest. Ook vakmannen realiseren zich steeds meer dat ze hun onderscheidende vermogen in de communicatie met de opdrachtgever naar voren kunnen brengen, met name in de online wereld.  Dat kan op Werkspot.nl door middel van referenties en foto’s van eerdere projecten die getoond worden, maar ook door hun expertise in het biedingsproces te benadrukken.”

Loodgieters specialisten
Ondanks de crisis in de bouw blijft het gemiddelde uurloon van loodgieters op niveau. Ook zijn de verschillen in loodgieterstarief per regio te verwaarlozen. In de categorie waar loodgieters werkzaam zijn – CV, water en gas – is toetreding door de specialistische  werkzaamheden en de technische ontwikkeling binnen de branche moeilijker dan in andere vakgebieden,  zoals bijvoorbeeld schilderwerk. Hierdoor is de instroom van nieuwe loodgieters minder groot en is de prijsdruk kleiner dan in categorieën waar het aanbod groot is. Het ontbreken van een neerwaartse prijsdruk wordt versterkt door het acute karakter van een aantal werkzaamheden die loodgieters vervullen. Een lek in de waterleiding of een probleem met de verwarming midden in de winter moet snel verholpen worden.

Schilderstarieven onder druk
In tegenstelling tot de rubriek CV, water en gas, is de instroom van zelfstandige schilders en stukadoors als gevolg van de bouwcrisis groter dan normaal. Dit in combinatie met het uitstel van schilderonderhoud en minder verhuisbewegingen heeft ervoor gezorgd dat in de schildersbranche op het scherpst van de snede geconcurreerd wordt. Tijdens de trainingen die Werkspot.nl in het hele land verzorgt, worden schilders, maar ook andere vakmannen, voortdurend gewezen op het belang van prijs-kwaliteitverhouding en hoe men dit het beste aan de klant duidelijk kan maken. Welk materiaal gebruik je, welke garantie geef je, bij welke branchevereniging ben je aangesloten, allemaal zaken die de consument op de juiste waarde weet te schatten en waardoor prijs minder belangrijk wordt.

Verbouwing per regio
In het onderzoek is ook gekeken naar het gemiddelde uurloon dat een particuliere opdrachtgever moet betalen bij een verbouwing. Het blijkt dat particuliere opdrachtgevers in de provincie Zeeland (wat uurloon betreft) het duurst uit zijn bij een verbouwing. Gemiddeld betaalt men in Zeeland euro 34,80 per uur voor een vakman. In Zuid-Holland daarentegen betaalt een consument gemiddeld euro 30,47. Een verklaring voor dit verschil zou kunnen zijn dat Zeeland tot voor kort weinig van de financiële crisis heeft gemerkt. De afgelopen maanden zijn in Zeeland voor het eerst op grote schaal ontslagen gevallen.

1 Reactie