Weg met de bouwvak?!

vrijdag, 4 mei 2012 - Geplaatst door: Werkspot.nl - Categorie: Vakmannen

Officieel is de bouwvak in de vorige eeuw al afgeschaft, maar de praktijk leert dat veel bouwbedrijven en vakmannen nog altijd vasthouden aan een vaste zomersluiting. Wel hangt deze van de regio (lees: schoolvakanties) af.

Bouwvak ouderwets
Uit een klein onderzoek van de FNV Bouw (onder 300 leden) bleek dat 9 van de 10 bouwvakkers zelf willen bepalen wanneer zij op vakantie gaan. Maar ook 9 van de 10 geeft aan een verplichte bouwvak te hebben. Volgens de FNV Bouw zelf zou de bouwvak zeker afgeschaft moeten worden. Om jongeren aan te trekken zal de branche flexibeler moeten worden.

Toch zijn er juist jonge vakmannen die willen dat de bouwvak blijft. Een vaste periode is gemakkelijk, dan weet je wanneer jij en ook je maten vakantie hebben. Je kan met vrienden of je partner of kinderen op vakantie. Je hebt toch je rust nodig. En als je de bouwvak afschaft, dan is het maar de vraag of je een klus kunt klaren als de timmerman en installateur op vakantie is en jij bent metselaar.

Wie stemt voor de bouwvak?
Voor bedrijven is de bouwvak juist duidelijk, efficiënt en kostenbesparend. Bedrijven en haar toeleveranciers houden ruim van te voren rekening met de werkzaamheden, planning van projecten  en bestelling/ aflevering van materialen. Het scheelt bouwbedrijven een hoop werk. Denk aan het regelen van vervangend personeel, projectenplanning en de verwerking van talloze verlofaanvragen. Er zijn ook bedrijven en zzp’ers natuurlijk die uit overtuiging nog steeds voor de bouwvak zijn. Ze vinden de verdiende rust belangrijk, ook om daarna weer met frisse moed aan de gang te gaan.

Wie stemt tegen afschaffen?
Er zijn ook veel zzp‘ers die juist door willen werken tijdens de zomer. Daarmee is al een deel gezegd: zomer, dus lange dagen en redelijk weer. Zeker na het lange vorstverlet zijn veel vakmannen blij dat ze door kunnen werken. Voor hoveniers en schilders en veel andere buitenwerkers geeft de zomer juist een piek. Werk je veel voor scholen en gemeenten, dan is het handig als die juist dicht zijn en jij kunt werken. En wat denk je van een winkelcentrum dat begin september open moet? ‘De bouwvak levert juist veel stress op, omdat er van te voren alles af moet’, is ook een gehoord argument. En dan hebben we het nog niet over de torenhoge prijzen van vakanties in het hoogseizoen.

De Werkspot.nl zzp’er werkte laatste bouwvak gewoon door
Uit eigen onderzoek onder 500 vakmannen blijkt dat bijna driekwart van hen klussen uitvoert in de bouwvakperiode. Meest genoemde redenen:
•    Opdracht niet af
•    Financieel niet te veroorloven
•    Geen gezin of relatie
•    Gespreide vakanties over het hele jaar

De bouwvak als een kans
Ook zijn er veel vakmannen die kansen zien voor hun bedrijf om door te werken tijdens de bouwvak, vanwege: de lagere concurrentie (meer aanbod van werk) en het aanbieden van extra service door zelfs in de bouwvak paraat te staan voor spoedreparaties. Ook vakmannen die voor hun werk afhankelijk zijn van het weer werken door: buitenschilders, dakdekkers en hoveniers.

Toch zijn er ook veel vakmannen die de bouwvak gebruiken om te genieten van een welverdiende vakantie met het gezin of partner. Zij maken het hele jaar al veel uren en willen dan rust.

Werk jij door in de bouwvak of juist niet? Laat het ons weten en maak kans op een klaar-voor-de-zomerpakket!

Update: winnaar van het klaar-voor-de-zomer pakket is geworden René Moes van René Moes Onderhouds Service. Gefeliciteerd! Succes in de bouwvak periode!

26 Reacties